Amsterdam Baroque Orchestra o.l.v. Ton Koopman

Datum: 16/11/2018 (vr)

(i.s.m. het Netwerk Oude Muziek)

Waan u in de achttiende eeuw met Ton Koopman en zijn Amsterdam Baroque Orchestra, die de zes “Concerti armonici” van graaf Unico Wilhelm van Wassenaer presenteren. Het blijft verbazingwekkend dat een Hollandse edelman en amateur-componist deze melodieuze en inventieve werken heeft kunnen componeren.

Van de sprankelende “Concerti armonici” is lange tijd gedacht dat ze werden gecomponeerd door de Italiaan Giovanni Battista Pergolesi, tot musicoloog Albert Dunning het setje in 1980 met zekerheid kon toeschrijven aan een Nederlander: Unico Wilhelm, graaf van Wassenaer. Wat bleek? Violist en muziekuitgever Carlo Ricciotti had de concerten gepubliceerd onder voorwaarde van de onzekere graaf dat zijn naam niet op de partituur zou verschijnen. En zo creëerde hij een mysterie, dat pas tweeënhalve eeuw later werd opgelost.

Met wijlen Gustav Leonhardt en Frans Brüggen vormt Ton Koopman een Nederlands muzikaal triumviraat, dat in de oude muziek en wat betreft het bespelen van authentieke instrumenten baanbrekend werk heeft verricht vanaf de jaren zestig, in Nederland, maar ook ver daarbuiten.Koopman is kortom wereldtop, hetgeen over de grenzen soms beter beseft lijkt te worden dan in het cultuur-arme Nederland.

Koopman is even gemakkelijk organist, klavecinist als dirigent, met name van zijn vermaarde Amsterdam Baroque Orchestra, dat in 1979 opgericht werd.

Tussen 1994 en 2004 zette Ton Koopman met zijn koor en orkest Bach’s complete wereldlijke en geestelijke cantates op de plaat, een ambitieus project waarvoor ze onder andere de Deutsche Schallplattenpreis Echo Klassik ontvingen.

Van Wassenaer           Concerto armonico nr.4 in g

Van Wassenaer           Concerto armonico nr.2 in Bes

Van Wassenaer           Concerto armonico nr.5 in f

Van Wassenaer           Concerto armonico nr.3 in A