Cappella Amsterdam o.l.v. Daniel Reuss

Datum: 30/09/2018 (zo)

met werk van Josquin des Prez, Orlando Lassus, Arvo Pärt en David Lang

“Again and again”, zo heet dit programma, een ode aan het leven en de mens van toen en nu. Mensen komen, mensen gaan en de wereld blijft altijd bestaan. Josquin des Prez en David Lang en anderen bezingen de cyclus van het leven toen en nu, van begin tot einde, van verdriet en straf tot liefde, verzoening en berusting. Een programma vol bezinning, in een sobere mise-en-espace.

Met een rijkdom aan stemkleuren bereikt kamerkoor Cappella Amsterdam zijn specifieke homogene klank, hetgeen hen tot een van de topkoren in Nederland maakt, maar ook ver daarbuiten. Sinds 1990 staat het koor onder artistieke leiding van chef-dirigent Daniel Reuss.

Al vanaf de oprichting in 1970 door Jan Boeke vormt de liefde voor muziek de leidraad voor Cappella Amsterdam. Om elke compositie te laten spreken, heeft het koor zich zowel op moderne als op oude, authentieke zangtechnieken toegelegd. De nadruk in het repertoire ligt op die twee uitersten: oude meesters en moderne muziek. Naast samenwerking met Nederlandse topensembles en -orkesten, zoals het Orkest van de Achttiende Eeuw en Asko|Schönberg, werkt het koor met de fine fleur van internationale gezelschappen zoals de Akademie für Alte Musik Berlin, het RIAS Kammerchor en musikFabrik.

Bij Harmonia Mundi verschijnen vrijwel jaarlijks cd’s van het kamerkoor. De cd met koorwerken van Leoš Janáček werd in 2013 bekroond met de Edison Klassiek. In 2015 werd  het album met koorwerken van Johannes Brahms onderscheiden met de Preis der Deutschen Schallplattenkritik.

Josquin des Prez                    In Principio

David Lang                              Evening morning day

Josquin des Prez                    Ecce tu pulchra es

David Lang                              Where you go