New York Polyphony

Datum: 21/09/2018 (vr)

met werk van Clemens non Papa, Antoine Brumel en Ivan Moody

New York Polyphony wordt wel als het nieuwe Hilliard Ensemble gezien, maar is niet zo vaak op de Europese podia te zien, de geografische afstand blijkt en blijft groot. Met uitzondering van deze tour dan: later in het weekend zingt men op het prestigieuze Musica Sacra-festival in Maastricht, zodat er op vrijdag ruimte is voor een Zeeuwse premièrevan deze Amerikaanse polyfonisten.

New York Polyphony, dat wordt geprezen ‘om zijn rijke en natuurlijke geluid, dat groter en complexer is dan de som van zijn delen’ (National Public Radio), behoort tot de beste kleine vocale ensembles van dit moment. De vier mannen, ‘zangers met een sublieme muzikaliteit en vocale allure’ (The New Yorker) staan garant voor een levendige en buitengewoon overtuigende uitvoering van hun brede repertoire, dat reikt van middeleeuws gregoriaans tot uitdagend hedendaags werk. Hun innovatieve programmering, gekoppeld aan hun focus op weinig bekende en herontdekte composities uit de middeleeuwen en renaissance, hebben New York Polyphony niet alleen twee Grammy nominaties opgeleverd, maar ook wijdverbreid succes. Bovendien heeft het ensemble er aan bijgedragen de vroege vocale muziek voor een veel groter publiek toegankelijk te maken.

In januari 2017 verzorgde New York Polyphony, als onderdeel van de Miller Theatre at Columbia University’s Early Music Series, de première van The Vespers Sequence, een meerdelige zetting van het Byzantijnse avondgebed, geschreven door Ivan Moody. Op het programma verder prominente renaissance-componisten, die gemeen hebben dat ze uit de Zuidelijke Nederlanden afkomstig waren, over Clemens non Papa gaat zelfs het gerucht dat hij een Middelburger was, maar daarover zijn de meningen verdeeld.

Bezetting

Geoffrey Williams                 countertenor

Steven Caldicott Wilson        tenor

Christopher Dylan Herbert   bariton