philharmonie zuidnederland o.l.v. Mario Brunello (directie, cello) met Hannes Minnaar (piano)

Datum: 30/11/2018 (vr)
Tijd: 20:00

met werk van Tsjaikovski, Rossini, Mozart en Haydn

Mario Brunello schitterde in het seizoen 2016-2017 als dirigent en solist met Haydns Celloconcert. Hij maakte zoveel indruk dat hij nu met grote regelmaat als dirigent en solist te gast is bij de philharmonie zuidnederland. Deze keer leidt hij ongetwijfeld weer ‘moeiteloos en gepassioneerd’ (Westfalen Post) een op en top klassiek programma én neemt hij de solocello ter hand in Tsjaikovski’s “Rococo Variaties”. Omdat dit werk gebaseerd is op Mozart, zelfs een ode aan hem is, zet ‘huispianist’ Hannes Minnaar Mozart’s geliefde 21e Pianoconcert ernaast. Met Brunello op de bok zou dat wel eens de meest intieme vertolking ooit kunnen worden.

De philharmonie zuidnederland is een ambitieus en flexibel symfonieorkest dat geroemd wordt voor de kwaliteit, het hechte samenspel en het enthousiasme. De bevlogen orkestleden leveren  maatwerk op het hoogste artistieke niveau. Het orkest voert met muziek, welke varieert van Bachs Matthäus-Passion tot wereldpremières van hedendaagse componisten, letterlijk de complete symfonische muziekliteratuur uit.

Hoewel geworteld in de zuidelijke provincies heeft het orkest inmiddels een allure en een impakt, welke de Nederlandse grenzen overschrijdt.

Hannes Minnaar is een volbloed Zeeuw en een van Nederlands meest succesvolle pianisten.

Hij studeerde bij Jan Wijn aan het Conservatorium van Amsterdam en volgde daarnaast lessen bij o.a. Alfred Brendel, Willem Brons en Menahem Pressler.

Als prijswinnaar van meerdere internationale concoursen wist hij internationaal de aandacht op zich te vestigen, met name de Koningin Elisabeth Wedstrijd (3e prijs, 2010) in Brussel, waar hij eindigde hij als hoogste Nederlander ooit.

Hannes Minnaar soleerde bij vele orkesten, waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest en het Nationaal Orkest van België en binnenkort ook bij de BBC Philharmonic en het London Philharmonic Orchestra.

Eind 2016 ontving hij de Nederlandse Muziekprijs, de hoogste onderscheiding voor klassieke musici in Nederland.

Ook als kamermusicus is Minnaar actief.

Met zijn Van Baerle Trio treedt hij op in de belangrijkste Nederlandse zalen, won hij prijzen in Lyon (internationaal kamermuziekconcours, 1e prijs) en Amsterdam (Dutch Classical Talent, Kersjesprijs), en maakte hij een veelgeprezen cd met werken van Saint-Saëns, Loevendie en Ravel.

De twee solocd’s die Minnaar tot dusver uitbracht werden met enthousiasme ontvangen. Zijn debuutcd werd bekroond met een Edison, BBC Music Magazine waardeerde het album met 5 sterren en selecteerde het als “Instrumental choice of the month”. “Luister” prees de pianist om het “summum aan verfijning in de klank”. Het internationaal gezaghebbende blad “Gramophone” noemde hem “a tonal colourist” en “a natural talent”.

Daar valt weinig op af te dingen en ook weinig aan toe te voegen, behalve dan dat de thuisblijvers bij dit concert meer dan ongelijk hebben.

Haydn                        Symfonie nr 59 ‘Vuursymfonie’

Mozart                       Pianoconcert nr 21

Rossini                      Uit “Il signor Bruschino”: Ouverture

Tsjaikovski               Rococo Variaties