1 years ago

Profeti della Quinta

Datum: 24/02/2019 (zo)

Profeti della Quinta is opgericht door bas Elam Rotem om minder bekend repertoire uit de vergetelheid te halen. Zo braken ze al een lans voor de lamentaties van Cavalieri, maar ze werden bij het grote publiek vooral bekend door hun opname van vocale en instrumentale werken van Salomone Rossi, waaronder diens Hashirim asher li’Shlomo (1623), de eerste publicatie van polyfonie in het Hebreeuws. In 2011 won het ensemble de eerste prijs op de York Early Music Young Artists Competition. De kern van het ensemble bestaat uit vijf zangers, maar er wordt regelmatig samengewerkt met andere musici.
In dit concert laten de zangers van Profeti della Quinta composities horen uit het Italië van de renaissance en de vroegbarok. Poëzie werd van expressieve muziek voorzien door sterren als Cipriano de Rore en Carlo Gesualdo. Bij Claudio Monteverdi bereikt het drama een hoogtepunt in zijn hartverscheurende klaagzangen, op de grens van madrigaal en opera. Van zijn toen al waanzinnig populaire Lamento d’Arianna maakte hij een prachtige vijfstemmige madrigaalversie.

Kaarten:http://www.muziekpodiumzeeland.nl/programma/profeti-della-quinta