Ronald Brautigam (fortepiano) & het Chiaroscuro Quartet

Datum: 03/12/2017 (zo)

Pianist Ronald Brautigam is ongetwijfeld één van de meest prominente musici hier te lande, niet enkel vanwege zijn virtuositeit en muzikaliteit, maar ook vanwege zijn eclectische muzikale interesses. Een leerling van de legendarische Rudolf Serkin, was Brautigam al vrij vroeg een graag geziene gast bij de grote orkesten van de wereld, ons eigen Concertgebouworkest niet in de laatste plaats, onder leiding van niet de minsten, zoals Riccardo Chailly, Charles Dutoit, Bernard Haitink, Frans Brüggen, Christopher Hogwood en Sir Roger Norrington. Naast vertolkingen op moderne instrumenten is Brautigam ook een warm pleitbezorger van de fortepiano, hij is zelfs wereldwijd één van de belangrijkste vertolkers op dit onderschatte instrument. Als solist werkte hij samen met de grote orkesten binnen de authentieke muziekpraktijk: het Orkest van de 18e Eeuw, het Orchestra of the Age of Enlightenment, het Freiburger Barockorchester en l’Orchestre des Champs-Elysées. Op cd heeft de pianist inmiddels een indrukwekkend oeuvre opgebouwd, hetgeen hem de nodige prijzen opleverde: drie Edisons, een Diapason d’Or, de Preis der Deutschen Schallplattenkritik.en de uiterst prestigieuze MIDEM Classical Award. In 2005 werd het Chiaroscuro Quartet opgericht, een kosmopolitisch ensemble, dat muziek uit de klassieke en vroege romantische periode op darmsnaren en met historische strijkstokken vertolkt. Het unieke geluid van het kwartet – beschreven in The Observer als ‘een schok voor de oren van de beste soort’ – wordt door publiek en critici in heel Europa bovengemiddeld geprezen. Hun groeiende discografie omvat opnames van muziek van Mozart, Beethoven, Schubert en Mendelssohn, hetgeen hen op hun beurt de Preis der Deutschen Schallplattenkritik in 2015 opleverde. Waarmee maar gezegd wil zijn dat Chiaroscuro niet zomaar begeleiders van Brautigam zijn, maar een ensemble, waar muzikaal mee gerekend moet worden.

meer info:http://www.muziekpodiumzeeland.nl/programma/ronald-brautigam-fortepiano-het-chiaroscuro-quartet