Openstelling van de Sint Jacobskerk te Vlissingen, met bespeling van het orgel; optredens van Ankie Kaljouw/Jos Oreel (panfluit en orgel) om 12 uur en 15 uur; een optreden van het AMC-kamerkoor uit Amsterdam o.l.v. Vera Caland om 14 uur. ... MeerMinder

Open Monumentendag

september 9, 2017, 10:00am - september 9, 2017, 5:00pm

Middagpauzeconcert door Arno van Wijk, met werken van Johann Sebastian Bach, Jan Pietersz. Sweelinck en Albert de Klerk. ... MeerMinder

Orgelconcert

augustus 25, 2017, 12:00pm - augustus 25, 2017, 12:30pm

Concertbezoek bij de orgelbespeling van Jonathan Kooman. ... MeerMinder

Middagpauzeconcert door Jonathan Kooman uit Tiel, met werken van Scheidemann, Reincken, Bach en Krebs ... MeerMinder

Orgelconcert

augustus 18, 2017, 12:00pm - augustus 18, 2017, 12:30pm

Historie

De kerk kwam in deze vorm grotendeels tot stand in het begin van de 16e eeuw na voorafgaande vergrotingen. De toren en het lage koor dateren mogelijk al uit 1328. In 1572 werd de kerk voor de protestantse eredienst ingericht. Op 5 september 1911 viel de kerk ten prooi aan een grote brand, waarbij alleen het stenen casco en een deel der pilaren overeind bleven. Sint Jacobskerk 1911

Nadien werd het gebouw weer opgebouwd, maar vele oude interieurstukken waren verloren gegaan.Sint Jacobskerk Wederopbouw

In 1572 werd, na de bevrijding van Vlissingen, de kerk ingericht voor de hervormde eredienst. De eerste dienst vond plaats op 28 september 1572. De Engelse bezetting (1585 – 1616) en het verblijf van vele Britse koop- en zeelieden deden in Vlissingen een Engelse Presbyteriaanse gemeente ontstaan, waaraan het noorderdwarspand van de Sint Jacobskerk werd afgestaan. Een muur scheidde deze Engelse kerk van de overige kerkruimte af.

Een monumentale poort voor de gevel van het Noordertransept aan de Oude Markt vormde de ingang van de Engelse kerk. Deze situatie bleef bestaan tot de brand van 1911. Sint-Jacobskerk-PoortDaarna (1914) werd een kerkgebouw gesticht aan de Paul Krugerstraat. In 1964 werd dit ronde kerkje afgebroken ten behoeve van de bouw van het nieuwe stadhuis. De eerdergenoemde ingangspoort vormt nu de toegang tot het kerkkantoor en het koor van de kerk aan de Branderijstraat.