Middagpauzeconcert door Arno van Wijk, met werken van Johann Sebastian Bach, Jan Pietersz. Sweelinck en Albert de Klerk. ... MeerMinder

Orgelconcert

augustus 25, 2017, 12:00pm - augustus 25, 2017, 12:30pm

Concertbezoek bij de orgelbespeling van Jonathan Kooman. ... MeerMinder

Middagpauzeconcert door Jonathan Kooman uit Tiel, met werken van Scheidemann, Reincken, Bach en Krebs ... MeerMinder

Orgelconcert

augustus 18, 2017, 12:00pm - augustus 18, 2017, 12:30pm

Kort orgelconcert door Rien Balkende, musicus te Middelburg, met op het programma o.a. de grote koraalfantasie van Max Reger (1873-1916) over het lied "Ein feste Burg ist unser Gott" - Reformatiejaar. ... MeerMinder

Orgelconcert Rien Balkenende

augustus 11, 2017, 12:00pm - augustus 11, 2017, 12:30pm

Sietze de Vries (organist te Groningen) verzorgt een middagpauzeconcert in de Sint Jacobskerk van Vlissingen, met werken van Dieterich Buxtehude (Lutherkoralen) en een improvisatie op "Ein Feste Burg is unser Gott" ... MeerMinder

Orgelconcert door Sietze de Vries

augustus 4, 2017, 12:00pm - augustus 4, 2017, 12:30pm

Interieur

In de periode voor de hervorming was de kerk ingericht volgens de rooms-katholieke traditie. Daarna kreeg de Sint Jacobskerk een andere indeling en versiering. Rondom de preekstoel was de dooptuin gebouwd; een lage omheining waarbinnen de doopvont zich bevond.

Meer info: doopvont

Gedenktekens

Het recht om in de eigen kerk begraven te worden was na de hervorming aan de calvinisten voorbehouden. Dat recht was belangrijk, omdat het grote inkomsten opleverde.Ooit had de kerk 446 grafkelders waarvan de meeste met een zerk waren afgedekt. Na de brand van 1911, waarbij veel grafzerken verbrijzeld werden, zijn er uiteindelijk een twintigtal “ter versiering”in de kerk teruggelegd. Wie meer kon betalen liet aan de wand bij het graf een epitaaf of rouwbord aanbrengen. Een epitaaf is een gedenksteen met aanvullende informatie.De kerk heeft nooit meer dan twee epitafen, één gedenksteen en ruim tachtig rouwborden gehad. Thans is er nog één epitaaf, acht rouwborden en één grafmonument aanwezig. Van recenter datum zijn de gildeborden en de predikantenborden.

Meer info: epitaaf rouwborden grafmonument gildeborden predikantenborden

Plattegrond