Interieur

In de periode voor de hervorming was de kerk ingericht volgens de rooms-katholieke traditie. Daarna kreeg de Sint Jacobskerk een andere indeling en versiering. Rondom de preekstoel was de dooptuin gebouwd; een lage omheining waarbinnen de doopvont zich bevond.

Meer info: doopvont

Gedenktekens

Het recht om in de eigen kerk begraven te worden was na de hervorming aan de calvinisten voorbehouden. Dat recht was belangrijk, omdat het grote inkomsten opleverde.Ooit had de kerk 446 grafkelders waarvan de meeste met een zerk waren afgedekt. Na de brand van 1911, waarbij veel grafzerken verbrijzeld werden, zijn er uiteindelijk een twintigtal “ter versiering”in de kerk teruggelegd. Wie meer kon betalen liet aan de wand bij het graf een epitaaf of rouwbord aanbrengen. Een epitaaf is een gedenksteen met aanvullende informatie.De kerk heeft nooit meer dan twee epitafen, één gedenksteen en ruim tachtig rouwborden gehad. Thans is er nog één epitaaf, acht rouwborden en één grafmonument aanwezig. Van recenter datum zijn de gildeborden en de predikantenborden.

Meer info: epitaaf rouwborden grafmonument gildeborden predikantenborden

Plattegrond