Bachconcert door Aart Bergwerff, organist van de Grote Kerk te Breda. Op het programma uitsluitend composities van Johann Sebastian Bach. ... MeerMinder

juli 28, 2017, 12:00pm - juli 28, 2017, 12:30pm

Orgelbespeling door Steven Knieriem, aanstormend orgeltalent uit Goes, met werken van Lübeck, Vierne, Fauré en Reger. ... MeerMinder

juli 21, 2017, 12:00pm - juli 21, 2017, 12:30pm

Orgelconcert met muziek rond de Franse Revolutie. Toegang gratis ... MeerMinder

Orgelconcert door Jos Vogel

juli 14, 2017, 12:00pm - juli 14, 2017, 12:30pm

Orgelconcert met muziek rond de Franse Revolutie. Toegang gratis

Middagpauze concert door Vincent de Ridder, organist van de Hervormde Kerk te Arnemuiden. Op het programma werken van Vierne, Bach en Buxtehude. ... MeerMinder

juli 7, 2017, 12:00pm - juli 7, 2017, 12:30pm

Concert ter gelegenheid van het afscheid van Daan Manneke, als dirigent van Capella Breda, met medewerking van Jos Vogel, organist. Op het programma werken van Bach, Sweelinck, Pärt en Manneke. Toegang € 15,-/12,- ... MeerMinder

Concert door Capella Breda olv Daan Manneke, Jos Vogel, orgel

juli 1, 2017, 8:00pm - juli 1, 2017, 10:00pm

De Ruyter raam

Het De Ruyter-raam:

In 2007 was het 400 jaar geleden dat Michiel Adriaenszoon de Ruyter in Vlissingen werd geboren. Bij velen zal het standbeeld op het Keizersbolwerk bekend zijn. Het ‘De Ruyterraam’ in de Sint Jacobskerk, waar De Ruyter werd gedoopt, is minder bekend, maar mag zeker niet worden vergeten. In 1966 is er een groot gedenkraam geplaatst, ter Sint-Jacobskerk-Ruyterraamherinnering aan Michiel de Ruyter, die in deze kerk werd gedoopt en er menigmaal heeft vertoefd. Het raam is ontworpen door de in 1965 overleden glazenier P.A.H. Hofman en door diens medewerker W.L. Wagemans voltooid. Het raam bevindt zich in de noorderbeuk, naast de toren. In 1957 is bij gelegenheid van de 350-jarige viering van de geboorte van de Nederlandse vlootvoogd Michiel Adriaenszoon de Ruyter in Vlissingen het denkbeeld gerezen in de Sint Jacobskerk, waarin De Ruyter is gedoopt en in het huwelijk trad, een gebrandschilderd raam te laten aanbrengen. Het moest gewijd worden aan De Ruyter en de voornaamste gebeurtenissen uit zijn leven. Er werd een plaatselijk comité opgericht dat steun kreeg van een nationaal ere-comité en een comité van aanbeveling. In december 1962 kreeg de beroemde Haagse glazenier Pieter A.H. Hofman opdracht voor het ontwerpen van het raam. Onthulling De Ruyterraam 1966Hij begon in 1963 aan het 12,5 x 4 meter hoge raam. Hij overleed echter op 10 juli 1965 waardoor zijn medewerker W.L. Wagemans het werk moest voortzetten. Het raam werd op 18 juni 1966 door A. van Es, staatssecretaris van marine, onthuld. Het comité droeg het raam vervolgens over aan de kerkvoogdij van de Nederlands Hervormde Gemeente, de eigenaar van het kerkgebouw. (Krantenartikel)

Beschrijving van het gedenkraam:

MICHIEL ADRIAENSZN DE RUYTER
Luitenant – Admiraal – Generaal van Holland en West Vriesland
Bereid tot’er doodt toe eer en eedt te betrachten
Ter linker en ter rechter zijde: een groep biddend zeevolk

Verbeeldingen:

1 Bespreking van De Ruyter terzake de opbouw van ’s lands vloot met Raadpensionaris Johan de Witt
2 De van de galeien te Napels verloste Hongaarse predikanten voor De Ruyter geleid
3 De tocht naar Chatham (1667)

Bijbelse verbeeldingen:

1 Godsvertrouwen; Daniël in de leeuwenkuil (Dan. 6)
2 Roeping; Gehoorzaamheid; Plicht; Elisa volgt de roep van Elia en verlaat ploeg en runderen (1 Kon. 19 : 20)
3 (in een groep) Gabriël; Sterkte, kennis en vreeze des Heeren, vrede (Openb.)
Michaël; Strijder, door God gezonden (Openb.)

Kop van het raam:

In het zonnerad de vier dieren:
Stier: Kracht en dienstbaarheid
Adelaar: Strijdvaardigheid en overwinning
Leeuw: Dapperheid en moed
Mens: Scheppende kracht en bewustzijn
Wolkendek en doorbrekende zonnestralen

Wapens:

Sint-Jacobskerk-Ruyter-FlesIn de voet van het raam:
Provincie Zeeland
Vlissingen (geboorteplaats van De Ruyter)
Wapen van De Ruyter