1 month ago

Volgende week zondag om 15.30 uur in de Jacobskerk van Vlissingen: Profeti della Quinta met composities uit het Italie van de renaissance en de vroegbarok. Kom en geniet van Monteverdi's Lamenti. ... MeerMinder

De Amerikaanse sopraan Katharine Dain zingt regelmatig bij Cappella Amsterdam en woont op dit moment in Nederland. Ze trad op in vele wereldberoemde concertzalen, zoals het Concertgebouw (Amsterdam), Carnegie Hall en Lincoln Center (New York), Musikverein en Konzerthaus (Wenen), Philharmonie (Parijs) en op festivals zoals het Holland Festival, Aldeburgh Music, West Cork Chamber Music Festival en het Ravinia Festival.
Tijdens het programma Time and the Bell zingt zij deel III uit Hommage à T.S. Eliot van de Russische componiste Sofia Goebaidoelina (geb. 1931).
Morgenmiddag 3-2 in Stadsgehoorzaal Leiden. Daarna nog te horen in Broederkerk/ Stadsgehoorzaal Kampen, MuziekPodium Zeeland Vlissingen en Muziekgebouw aan 't IJ #Amsterdam.

Zondag 10 februari, 15.30 uur in Sint Jacobskerk!Cappella Amsterdam geeft in februari 2019 vrij spel aan de jonge talentvolle dirigent Lodewijk van der Ree (1986).
Componiste Liisa Hirsch uit Estland schreef speciaal voor Cappella Amsterdam een nieuwe compositie geïnspireerd op de klank van een grote kerkklok uit Rusland, waarin koor en elektronica versmelten. Naast deze wereldpremière zingt het koor werken van Schumann, Ockeghem, Harvey, Goebaidoelina en Heppener.
Bekijk het concertoverzicht: https://bit.ly/2DaLFgc

Speciaal voor ons project Time and the Bell komende maand schreef de Estse componiste Liisa Hirsch (1984) een nieuw werk voor koor en elektronica. Liisa studeerde compositie in Tallinn bij Toivo Tulev en in Den Haag bij Peter Adriaansz en Cornelis de Bondt. Haar muziek werd uitgevoerd op concerten en in festivals in Europa en de Verenigde Staten, onder andere in haar thuisland door het Ests Filharmonisch Kamerkoor, het Ests Nationaal Symfonieorkest en het Tallinn Kamerorkest.
Bekijk het volledige programma: https://bit.ly/2DaLFgc
Stichting Pieterskerkconcerten, Stadsgehoorzaal Leiden, Stadsgehoorzaal Kampen, MuziekPodium Zeeland, Muziekgebouw aan 't IJ

Predikantenborden

Je ziet ze nog wel eens als je een kerk bezoekt. In verschillende uitvoeringen. In kleinere kerken op een eenvoudig houten bord in een duidelijk handschrift geschreven. Fraaie exemplaren zoals b.v. in de Sint Jacobskerk in Den Haag. In zwierige krulletters of in het bekende Duitse of gotische schrift. Ook onze Sint Jacobskerk bezit een houten paneel met een papier, waarop de namen en andere bijzonderheden van alle in de kerk bevestigde predikanten vanaf 1572 getypt zijn. Opgemaakt naar oude handgeschreven lijsten, die in het kerkelijk archief bewaard worden.

Tijdens de ingebruikname na de laatste restauratie op 16 mei 1998 kwam bij verschillende leden de wens naar voren om voor de mooie kerkelijke ruimte een predikantenbord te realiseren. Het zou eruit moeten zien zoals de bekende psalmborden. Voor vermelding van  de namen van 16 RK-geestelijken en van 161 predikanten  bleken drie borden nodig te zijn.

De houten borden werden vervaardigd door A.C. Rijken & zonen te Koudekerke.
Onze zeer bekwame “huisschilder” Ad van Elsäcker († 2010)  zette ze in de verf en schilderde bovenaan het oude kerkzegel met het randschrift “Hauri e fonte salutis, Flissinga! “, d.w.z. put uit de fontein des heils, Vlissingen.

Rie Kousemaker en Riet Rauwe kalligrafeerden de namen van de 177 pastoors en predikanten; tevens ruimte latend voor de namen van hen die na de huidige voorgangers komen.
Op 25  juli 2001 werden de drie predikantenborden door de initiatiefnemer ds. A.Th. Rothfusz onthuld

Bron: Jacobode Juni 2001

Fotografie: Tim Adriaanse