Openstelling van de Sint Jacobskerk te Vlissingen, met bespeling van het orgel; optredens van Ankie Kaljouw/Jos Oreel (panfluit en orgel) om 12 uur en 15 uur; een optreden van het AMC-kamerkoor uit Amsterdam o.l.v. Vera Caland om 14 uur. ... MeerMinder

Open Monumentendag

september 9, 2017, 10:00am - september 9, 2017, 5:00pm

Middagpauzeconcert door Arno van Wijk, met werken van Johann Sebastian Bach, Jan Pietersz. Sweelinck en Albert de Klerk. ... MeerMinder

Orgelconcert

augustus 25, 2017, 12:00pm - augustus 25, 2017, 12:30pm

Concertbezoek bij de orgelbespeling van Jonathan Kooman. ... MeerMinder

Middagpauzeconcert door Jonathan Kooman uit Tiel, met werken van Scheidemann, Reincken, Bach en Krebs ... MeerMinder

Orgelconcert

augustus 18, 2017, 12:00pm - augustus 18, 2017, 12:30pm

Predikantenborden

Je ziet ze nog wel eens als je een kerk bezoekt. In verschillende uitvoeringen. In kleinere kerken op een eenvoudig houten bord in een duidelijk handschrift geschreven. Fraaie exemplaren zoals b.v. in de Sint Jacobskerk in Den Haag. In zwierige krulletters of in het bekende Duitse of gotische schrift. Ook onze Sint Jacobskerk bezit een houten paneel met een papier, waarop de namen en andere bijzonderheden van alle in de kerk bevestigde predikanten vanaf 1572 getypt zijn. Opgemaakt naar oude handgeschreven lijsten, die in het kerkelijk archief bewaard worden.

Tijdens de ingebruikname na de laatste restauratie op 16 mei 1998 kwam bij verschillende leden de wens naar voren om voor de mooie kerkelijke ruimte een predikantenbord te realiseren. Het zou eruit moeten zien zoals de bekende psalmborden. Voor vermelding van  de namen van 16 RK-geestelijken en van 161 predikanten  bleken drie borden nodig te zijn.

De houten borden werden vervaardigd door A.C. Rijken & zonen te Koudekerke.
Onze zeer bekwame “huisschilder” Ad van Elsäcker († 2010)  zette ze in de verf en schilderde bovenaan het oude kerkzegel met het randschrift “Hauri e fonte salutis, Flissinga! “, d.w.z. put uit de fontein des heils, Vlissingen.

Rie Kousemaker en Riet Rauwe kalligrafeerden de namen van de 177 pastoors en predikanten; tevens ruimte latend voor de namen van hen die na de huidige voorgangers komen.
Op 25  juli 2001 werden de drie predikantenborden door de initiatiefnemer ds. A.Th. Rothfusz onthuld

Bron: Jacobode Juni 2001

Fotografie: Tim Adriaanse