Openstelling van de Sint Jacobskerk te Vlissingen, met bespeling van het orgel; optredens van Ankie Kaljouw/Jos Oreel (panfluit en orgel) om 12 uur en 15 uur; een optreden van het AMC-kamerkoor uit Amsterdam o.l.v. Vera Caland om 14 uur. ... MeerMinder

Open Monumentendag

september 9, 2017, 10:00am - september 9, 2017, 5:00pm

Middagpauzeconcert door Arno van Wijk, met werken van Johann Sebastian Bach, Jan Pietersz. Sweelinck en Albert de Klerk. ... MeerMinder

Orgelconcert

augustus 25, 2017, 12:00pm - augustus 25, 2017, 12:30pm

Concertbezoek bij de orgelbespeling van Jonathan Kooman. ... MeerMinder

Middagpauzeconcert door Jonathan Kooman uit Tiel, met werken van Scheidemann, Reincken, Bach en Krebs ... MeerMinder

Orgelconcert

augustus 18, 2017, 12:00pm - augustus 18, 2017, 12:30pm

Rouwborden

Overzicht rouwborden van de Familie Lampsins

In één der zuidelijke kapellen hangen 8 rouwborden van het geslacht Lampsins. Bij deze redersfamilie heeft Michiel de Ruyter zijn eerste diensten verricht en in de lijnbaan “het grote wiel gedraaid”. Telkens terugkerende elementen op deze rouwborden zijn: het lam met banier (fam. Lampsins) en de eenhoorn (fam. Boers/Schot). De Franse lelie wijst op de verheffing van de Lampsins in de Franse adelstand.

De acht rouwborden van de familie LAMPSINS hebben in de kerk gehangen tot na de omwenteling van 1795, toen alle wapenborden op bevel van de Raad der stad Vlissingen van 27 Januari 1798 uit de kerken verwijderd moesten worden. In 1819 werden ze weer opgehangen in de kapel aan de linkerzijde van de toren. De grafsteen bevindt zich thans in de vloer onder het De Ruijter-raam naast de orgeltrap. Doordat de kerkvoogdij in 1895 de borden in bruikleen afstond aan de Oudheidkamer, zijn ze aan vernietiging door de kerkbrand van 1911 ontkomen. In 1955 zijn ze gerestaureerd en voor de tweede maal in de kerk teruggebracht. In het Zeeuws Museum zijn nog drie andere wapenschilden te vinden die ooit in deze kerk hebben gehangen. Het zijn de schilden van Marie Seylmakers, weduwe van Janse de Moor, van Petronella Jacoba de Moor, echtgenote van Bernard Adriaan de Beaufort, en van Apollonia de Moor, echtgenote van Gijsbert Coenraad Volmer. De borden stammen alle drie uit de periode 1712 tot 1718.

RB1: Cornelis Lampsins, gedoopt Vlissingen 17 September 1600, overleden Vlissingen 2 September 1664, trouwde Vlissingen 15 Februari 1628 Tanneken Geleijns Boers, gezegd Schot. Hij was koopman en reder, Burgemeester 1650 – 1652, Gecommitteerde bij de onderhandelingen met Frankrijk over een handels- en vriendschapstractaat in 1662, Baron van Tobago, Ridder in de Orde van St. Michiel. Het Schild vertoont linksboven de wapens van de vier grootouders, nl. Lampsins (lam), Velders (klaverbladen), Munniks (monnik) en de Budt (botjes); onder: dat van het eiland Tobago of Nieuw Walcheren in West-Indië (dolfijn) en dat van het West-Indische eiland Sint Maarten (beide bezittingen van de familie Lampsins); als hartschild Franse lelies. Om het schild de ordeketen van Sint Michiel.

RB2: Johan Lampsins, geboren Vlissingen 16 December 1629, zoon van Cornelis Lampsins en Tanneken Geleijns Boers, gezegd Schot, overleden Vlissingen 25 Mei 1677, trouwde Middelburg 11 Mei 1670 Margaretha Veth. Hij was koopman en reder, raad en schepen 1652 – 1667, Baron van Tobago. Voor de beschrijving van het schild zie bij het rouwbord voor Cornelis Lampsins.

RB3: Geleijn Lampsins, Heer van Brigdamme, gedoopt Vlissingen 23 Januari 1633, zoon van Cornelis Lampsins en Tanneken Geleijns Boers, gezegd Schot, overleden 18 Januari 1686, trouwde Amsterdam 1660 Aletta Coymans. Het schild is hetzelfde als dat van Cornelis Lampsins, met uitzondering van het hartschild, dat hier Brigdamme voorstelt (brug in een dam).

RB4: Cornelis Lampsins, zoon van Geleijn Lampsins en Aletta Coymans, Luitenant-kolonel in Staatse dienst, gedoopt 31 December 1662, overleden 10 Mei 1713, gehuwd met Elisabeth Messuys. Het schild is hetzelfde als dat van Cornelis Lampsins met uitzondering van het hartschild, dat hier Brigdamme voorstelt (brug in een dam).

RB5: Tanneken Geleijns Boers, gezegd Schot, geboren 17 September 1600, overleden Vlissingen 31 October 1661, trouwde Vlissingen 15 Februari 1628 Cornelis Lampsins. Het bord toont het wapen van haar echtgenoot Cornelis Lampsins (lam met banier) en dat van de familie Schot (eenhoorn) De eenhoorn staat nog als windwijzer op het huis Nieuwendijk 11, dat Cornelis Lampsins in 1641 liet bouwen.

RB6: Cornelia Lampsins, overleden 24 Mei 1685, dochter van Geleijn Lampsins (zie hieronder) en Aletta Coymans. Het schild vertoont links een onbekend wapen, rechts het wapen van Lampsins (lam).

RB7: Anna Maria Lampsins, gedoopt Vlissingen 26 November 1669, overleden 18 Mei 1686, dochter van Geleijn Lampsins en Aletta Coymans. Het schild vertoont de wapens van de vier grootouders, nl. Lampsins (lam), Coymans (koeiekoppen), Schot (eenhoorn) en Trip (tripjes).

RB8: Elisabeth Messuys, gehuwd met Cornelis Lampsins, heer van Brigdamme, overleden 2 Januari 1710. Het schild, onder een kroon, is gedeeld: het linker deel is gevierendeeld, nl. Lampsins (lam), Schot (eenhoorn), Coymans (koeiekoppen) en Trip (tripjes); het rechter deel vertoont het eigen wapen op zilver, drie rode harten.

Onderstaande wapenschilden zijn niet in de Sint Jacobskerk aanwezig: