Orgels

In de geschiedenis van de Sint Jacobskerk is 1911 wel het belangrijkste jaartal, het jaar van de grote brand. Het was het einde van een groot gedeelte van het gebouw en vrijwel de gehele inventaris, waaronder de drie kerkorgels.
Na de herbouw van de kerk is in 1916 een nieuw orgel aangebracht, dat in 1968 vervangen werd door het huidige orgel van Flentrop-orgelbouw. Na de grote restauratie en herinrichting van de kerk is in 1998 een koororgel aangeschaft ten behoeve van de begeleiding van diverse muziekuitvoeringen. Sinds 1998 is Jos Vogel de vaste organist van de Sint Jacobskerk.

Het Ramault Orgel (1690-1911)
Orgel RamaultHet Ramault-orgel is, zover bekend, in 1690 in gebruik genomen. Het werd vervaardigd door de Vlaamse orgelmaker Cornelis Ramault, die ook orgels bouwde voor kerken in Brugge. Het vrij kleine instrument stond op een orgelbalkon tegen de torenmuur boven de toreningang van de kerk. Het orgel had 9 stemmen.

Het Van Os Orgel (1769-1911)

Orgel VanosOmdat er behoefte aan een groot orgel ontstond, werd in 1769 het Van Os-orgel in gebruik genomen. Het 29 stemmen tellende instrument was geplaatst in het koor. Bouwer was de Vlissingse orgelmaker Albertus van Os. In de kerk hangt een oud schilderij van dit orgel.

Orgel Engelse Kerk (1792-1911)
Orgel EngkerkIn de zg Engelse kerk, het noorder gedeelte van het transept, dat met een muur van de kerk was afgesloten, stond een twee-klaviers instrument met 13 stemmen en een aangehangen pedaal. Het werd in 1792 gebouwd door Frederik van der Weele te Middelburg.

Het Van Dam Orgel (1916-1965)
Orgel Van DamNa de brand van 5 september 1911 volgde de totale wederopbouw van het kerkgebouw. Orgelbouwer Van Dam te Leeuwarden kreeg in 1912 de opdracht een nieuw groot orgel te bouwen op een galerij tegen de torenmuur. Het kreeg 37 stemmen, verdeeld over 2 klavieren en een pedaal. Op 13 mei 1916 werd het instrument in gebruik genomen.

Het Flentrop Orgel (1968-heden)
Orgel FlentropHet Van Dam-orgel was door oorlogshandelingen in 1944 en door vocht- en zoutinwerking na de stormvloed van 1953 in slechte staat geraakt. Aanvankelijk werd herstel van het instrument overwogen. Uiteindelijk werd dit niet verantwoord geacht en werd besloten tot de bouw van een nieuw orgel door Flentrop Orgelbouw te Zaandam. Omstreeks 1965 werd het Van Dam-orgel afgebroken. De bouw van het nieuwe orgel werd mede mogelijk gemaakt door een royale schenking vanuit het Rampenfonds. Het instrument werd op 28 juni 1968 feestelijk in gebruik genomen.

In 1999/2000 werd het orgel door Flentrop Orgelbouw geheel gereinigd, werd het pijpwerk opnieuw geïntoneerd, terwijl de kas van ander lofwerk voorzien werd en in rode kleuren werd geschilderd, om het instrument uiterlijk wat klassieker en daardoor passender te maken in het interieur van de kerk. Het aldus “vernieuwde” orgel werd op 16 maart 2000 weer in gebruik genomen. (Dispositie Flentrop)

Het Slooff-Koororgel (1971-heden)
Orgel SlooffBegin 1998 werd voor de kerk een koororgel aangeschaft dat in 1971 gebouwd werd door Slooff-orgelbouw te Ouderkerk a/d IJssel voor de Vredeskerk te Gouda. Het instrument werd door Slooff van een klassieke kas voorzien, terwijl enkele registers voor gebruik in de Sint Jacobskerk werden aangepast. (Dispositie Koororgel)

Het Klop-Kistorgel (2004-heden)