1 month ago

Volgende week zondag om 15.30 uur in de Jacobskerk van Vlissingen: Profeti della Quinta met composities uit het Italie van de renaissance en de vroegbarok. Kom en geniet van Monteverdi's Lamenti. ... MeerMinder

De Amerikaanse sopraan Katharine Dain zingt regelmatig bij Cappella Amsterdam en woont op dit moment in Nederland. Ze trad op in vele wereldberoemde concertzalen, zoals het Concertgebouw (Amsterdam), Carnegie Hall en Lincoln Center (New York), Musikverein en Konzerthaus (Wenen), Philharmonie (Parijs) en op festivals zoals het Holland Festival, Aldeburgh Music, West Cork Chamber Music Festival en het Ravinia Festival.
Tijdens het programma Time and the Bell zingt zij deel III uit Hommage à T.S. Eliot van de Russische componiste Sofia Goebaidoelina (geb. 1931).
Morgenmiddag 3-2 in Stadsgehoorzaal Leiden. Daarna nog te horen in Broederkerk/ Stadsgehoorzaal Kampen, MuziekPodium Zeeland Vlissingen en Muziekgebouw aan 't IJ #Amsterdam.

Zondag 10 februari, 15.30 uur in Sint Jacobskerk!Cappella Amsterdam geeft in februari 2019 vrij spel aan de jonge talentvolle dirigent Lodewijk van der Ree (1986).
Componiste Liisa Hirsch uit Estland schreef speciaal voor Cappella Amsterdam een nieuwe compositie geïnspireerd op de klank van een grote kerkklok uit Rusland, waarin koor en elektronica versmelten. Naast deze wereldpremière zingt het koor werken van Schumann, Ockeghem, Harvey, Goebaidoelina en Heppener.
Bekijk het concertoverzicht: https://bit.ly/2DaLFgc

Speciaal voor ons project Time and the Bell komende maand schreef de Estse componiste Liisa Hirsch (1984) een nieuw werk voor koor en elektronica. Liisa studeerde compositie in Tallinn bij Toivo Tulev en in Den Haag bij Peter Adriaansz en Cornelis de Bondt. Haar muziek werd uitgevoerd op concerten en in festivals in Europa en de Verenigde Staten, onder andere in haar thuisland door het Ests Filharmonisch Kamerkoor, het Ests Nationaal Symfonieorkest en het Tallinn Kamerorkest.
Bekijk het volledige programma: https://bit.ly/2DaLFgc
Stichting Pieterskerkconcerten, Stadsgehoorzaal Leiden, Stadsgehoorzaal Kampen, MuziekPodium Zeeland, Muziekgebouw aan 't IJ

Toren

Sint Jacobskerk TorenAangenomen wordt dat met de bouw van de kerk omstreeks 1308 is begonnen. Uit die periode stammen nu nog de onderbouw van de toren en de koorsluiting. Het is dus vanaf het begin een kerk met toren geweest. De toren had, in tegenstelling tot heden, boven het metselwerk een gotische spits. Deze werd in 1501 afgebroken en vervangen door een achtkantige houten opbouw met twee balustraden. De vierkante, van steen opgetrokken, onderbouw van de toren eindigt met de eerste achtkantige houten gaanderij. In de met leien afgedekte achtkantige ruimte tussen de eerste en de tweede gaanderij bevinden zich aan vier zijden de wijzerplaten van het torenuurwerk; terwijl binnen in deze ruimte de speeltafel van het klokkenspel staat opgesteld. Boven de tweede gaanderij hangen in de openingen tussen de acht zware pilasters, de klokken van het uurwerk en het carillon. Nog weer hoger hangen de andere klokken van het carillon. Het bovenste deel heeft de vorm van een peer, afgedekt met leien met daarop een vergulde bal met een ijzeren kruis en de weerhaan. Op iedere hoek van de balustrade van deze galerij staat een fles, het wapen van de stad Vlissingen; op die van de tweede galerij staan kegelvormige ornamenten.